Πρόληψη & Θεραπεία των νόσων του στόματος
Το πιο σπουδαίο μήνυμα της οδοντιατρικής έρευνας είναι ότι η τερηδόνα και η ουλίτιδα μπορούν όχι μόνο να προληφθούν αλλά και να ανασταλεί η εξέλιξή τους όταν βρίσκονται σε αρχικά στάδια. Στόχοι της προληπτικής αγωγής είναι η απομάκρυνση της οδοντικής μικροβιακής πλάκας (ΟΜΠ) και η ενίσχυση των δοντιών.
Τα προληπτικά μέσα που υπάρχουν σήμερα είναι:
- Η χρήση οδοντόβουρτσας και νήματος για καλή στοματική υγιεινή.
- Ο περιορισμός των υδατανθράκων και ειδικότερα της ζάχαρης από τη διατροφή.
- Η χρήση φθορίου σε όλες τις μορφές του, που αυξάνει την αντίσταση του δοντιού στην προσβολή του από την τερηδόνα.
Η χρήση της βούρτσας από τα μικρά παιδιά ενθαρρύνεται περισσότερο γιά την εδραίωση καλών συνηθειών στοματικής υγιεινής. Τον αποτελεσματικό καθαρισμό των δοντιών φροντίζουν οι γονείς.
ΠΡΟΛΗΨΗ
- Οι επισκέψεις στον Οδοντίατρο πρέπει να επαναλαμβάνονται κάθε 6 μήνες, για την έγκαιρη διάγνωση των προβλημάτων του στόματος και την τοπική εφαρμογή φθορίου στα δόντια του παιδιού.
- Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται ΠΡΟΛΗΨΗ παρά ΘΕΡΑΠΕΙΑ.
ΘΕΡΑΠΕΙΑ
- Όταν τα δόντια έχουν τερηδονιστεί, ο Οδοντίατρος χρησιμοποιεί σύγχρονα υλικά για την αποκατάστασή τους. Σε περίπτωση εκτεταμένης βλάβης των δοντιών μπορεί να χρειαστεί ενδοδοντική θεραπεία και τοποθέτηση ανοξείδωτων στεφανών.
- Μερικές φορές η εξαγωγή ενός δοντιού είναι αναπόφευκτη. Στην περίπτωση αυτή επιβάλλεται η διατήρηση του χώρου που καταλαμβάνει το δόντι αυτό με ειδικά ορθοδοντικά μηχανήματα.
- Στόχος της θεραπευτικής παρέμβασης του Οδοντίατρου είναι η αποκατάσταση της υγείας, της λειτουργικότητας αλλά και της αισθητικής του στόματος των παιδιών. Η στοματική υγεία είναι σημαντικότατος συντελεστής για τη φυσιολογική ψυχοσωματική εξέλιξη του παιδιού.
Συχνές ερωτήσεις
Πότε πρέπει να γίνει η πρώτη επίσκεψη του παιδιού στον οδοντίατρο;
Με την ανατολή του πρώτου δοντιού και όχι αργότερα από τη συμπλήρωση του πρώτου έτους της ζωής του.
- Γιατί τόσο νωρίς;
- Γιατί, η τερηδόνα μπορεί να εμφανισθεί ακόμα και από τη βρεφική ηλικία.
- Γιατί, η έγκαιρη ενημέρωση των γονέων είναι καθοριστική για την υγεία των δοντιών των παιδιών τους
Πως γίνεται η πρώτη εξέταση του παιδιού;
- Η πρώτη εξέταση γίνεται συνήθως με το παιδί στην αγκαλιά της μητέρας του ή του πατέρα του. Στην ηλικία αυτή του παιδιού η εξέταση πρέπει να είναι σύντομη αλλά και ουσιαστική.
- Ο οδοντίατρος που ασχολείται με παιδιά έχει ειδικές γνώσεις και επιδεξιότητα που θα συντελέσουν στην επιτυχία της πρώτης αυτής οδοντιατρικής εμπειρίας
Γιατί είναι σημαντικά τα νεογιλά δόντια;
- Τα νεογιλά δόντια (παιδικά) εξασφαλίζουν τη μάσηση και την ομιλία, συμβάλουν στη σωστή ανάπτυξη των γνάθων και του προσώπου και καθοδηγούν την ανατολή των μόνιμων δοντιών.
- Προβλήματα στα νεογιλά δόντια όπως τερηδόνα, τραυματισμός και αποστήματα, επηρεάζουν άμεσα την υγεία των μόνιμων δοντιών αλλά και γενικότερα την υγεία του παιδιού. Παιδιά με τερηδονισμένα δόντια και αποστήματα παρουσιάζουν συνήθως μικρότερο βάρος από το φυσιολογικό, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά τη γενικότερη ανάπτυξή τους.
Υπάρχουν προβλήματα κατά την ανατολή των δοντιών;
- Κατά την ανατολή των δοντιών μπορεί να παρατηρηθούν συμπτώματα όπως αυξημένη έκκριση σάλιου, εκνευρισμός, ανορεξία, πρησμένα ούλα ακόμα και πυρετός.
- Ο καθαρισμός του στόματος, οι ειδικοί πλαστικοί δακτύλιοι του εμπορίου, ένα παγωμένο ύφασμα ή ένα παγάκι τυλιγμένο σε γάζα, μπορούν να απόσυμφορίσουν τα ούλα και να ανακουφίσουν το παιδί.
Πότε πρέπει να αρχίζει το βούρτσισμα των δοντιών;
- Ο καθαρισμός των δοντιών πρέπει να αρχίζει αμέσως μετά την ανατολή τους. Αρχικά γίνεται με υγρή γάζα και αργότερα, όταν ανατείλουν αρκετά δόντια, με παιδική οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα.
- Ο οδοντίατρος θα ενημερώσει τους γονείς για το σωστό καθαρισμό των δοντιών με φθοριούχο οδοντόκρεμα. Σκοπός του καθαρισμού είναι η απομάκρυνση των μικροβίων και των τροφών ώστε να μην υπάρχουν οι προϋποθέσεις για τη δημιουργία τερηδόνας.